Dobra praktyka higieniczna gmp/gh.


Dobra praktyka higieniczna jest ważna

Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety bądź dotknięciu stworzeń, powtarzalne sprzątanie dotykanych powierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a również dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi lub zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna zakłada jeszcze noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa kluczowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej weryfikacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie przebiegają w firmie gałęzi żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują odpowiedni poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP przynoszą, że procesy są ściśle pilnowane i że wyroby są wytwarzane zgodnie z przepisami prawa i zasadami bezpieczeństwa. gmp GHP i GMP mają też na celu hamowanie i redukowanie skutków zabrudzenia żywności i produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *